V društvu Eksena izvajamo Preventivni program za preprečevanje tveganj za razvoj demence, ki temelji na ozaveščanju in  izobraževanju o bolezni demence in njenih različnih oblikah. Cilj programa je opolnomočenje uporabnikov s psihosocialnimi tehnikami, izobraževanje, ozaveščanje in destigmatizacija bolezni.
Aktivnosti so namenjene zmanjševanju tveganja za razvoj bolezni demence in vključujejo izobraževanje o zdravem življenjskem slogu, o uravnoteženi prehrani, o pomembnosti izvajanja fizičnih in mentalnih aktivnosti in drugih preventivnih mehanizmov.

Izhodišča programa so: Resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2022–2030 (ReNPSV22–30), predlog Strategije obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2030, Resolucija o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018–2028.

Osnova programa je delo z otroki in mladostniki na način, ki temelji na spoštovanju, sprejemanju in razumevanju.